fbpx

Eigenschappen van douglas hout

Hout leeft

Hout is een natuurproduct, elk stuk hout is anders en uniek. Variaties in kleur, streeptekening, structuur, kleine scheurtjes, noesten, vlammen, kwasten en nerven zijn hierdoor onvermijdelijk en geven je product karakter. Ook in de loop van de tijd blijft hout altijd ‘werken’. Ons Douglas hout wordt zorgvuldig geselecteerd en gecontroleerd. Onderstaande oneffenheden zijn bewust goedgekeurd en hebben geen invloed op de kwaliteit of stevigheid van het product.mogelijkheden en prijzen?

Kleurverschil

Hout is een natuurlijk product en heeft zijn eigen karakteristieken. Elke boom is anders van vorm en structuur. Bij blank of druk-geïmpregneerd hout kan ook het verduurzamingsmiddel voor wat kleurverschil zorgen.

Noesten, vlammen, kwasten en nerven

Noesten, vlammen en nerven horen bij houtproducten en geven je product karakter. Meer of minder noesten, vlammen en nerven heeft geen invloed op de kwaliteit of stevigheid van het product.

TIP: Zijn er noesten, vlammen, kwasten of nerven die je minder mooi vindt? Monteer deze dan uit het zicht

Oppervlakkige scheurtjes

Het krimpen en uitzetten (zie vorige) kan in sommige gevallen leiden tot seizoens gerelateerde oppervlakkige scheurtjes, bijvoorbeeld omdat het buitenste deel van het hout rond het kernhout krimpt. Dit gebeurt meestal maar aan één of twee kanten, is een natuurlijke eigenschap van het hout en heeft meestal geen invloed op de stevigheid van het houten onderdeel.

Wit-groene vlekken

Het naaldhout is geïmpregneerd met een impregneermiddel dat voornamelijk bestaat uit zouten. Dit beschermt het hout tegen een aantasting door vocht e.o. schimmels. Waar noesten en/of hars in het hout aanwezig zijn, zullen de zouten in de vorm van zoutkristallen aan de oppervlakte blijven en zichtbaar zijn als witte-groene plekken. Dit is niet schadelijk voor de gezondheid en heeft geen invloed op de kwaliteit of stevigheid van het product.

TIP: Door weersinvloeden en UV-straling zullen deze vanzelf in het hout trekken en dus verdwijnen. Je kunt het ook afvegen met een harde bezem of licht opschuren.

Witte vlekken

In sommige gevallen kunnen luchtvochtigheid en temperatuurschommelingen wat oppervlakkige schimmel of meeldauw veroorzaken. Dit is niet schadelijk voor de gezondheid en heeft geen invloed op de kwaliteit of stevigheid van het product.

TIP: Eventuele oppervlakkige schimmel of meeldauw kan eenvoudig met een doek worden afgeveegd.

Kleine gaatjes

Kleine gaatjes zijn ontstaan door insecten nog vóór het hout is bewerkt. Na bewerking en/of impregnering zijn insecten verdwenen en brengen dus geen schade meer aan. Deze gaatjes hebben geen invloed op de kwaliteit of stevigheid van het product.

Beitsen / verven / vergrijzen

Zowel het blanke Douglas als groen druk-geïmpregneerd is weersbestendig dus verven of beitsen is niet nodig. De kleur van het hout zal geleidelijk door zonlicht vergrijzen, dit heeft geen invloed op de kwaliteit of stevigheid van onze producten. Wil je de oorspronkelijke kleur behouden of liever een hele andere kleur, dan kun je een buitenbeits/verf op waterbasis gebruiken. De houten onderdelen zijn overschilderbaar in elke kleur.

TIP: Wil je het beitsen / verven dan raden we aan het na de montage eerst een maand te laten acclimatiseren.

Eigenschappen

 • Warme, luxe uitstraling
 • Uit duurzaam beheerd bos, PEFC-gecertificeerd
 • Onbehandeld, dus puur natuur
 • Van nature door-en-door rot-resistent
 • Weersbestendig
 • Lange levensduur, duurzaamheidklasse 3
 • Hoog percentage kernhout
 • Een van de hardste Europese naaldhoutsoorten
 • Wordt na verloop van tijd steeds harder
 • Verven of beitsen is niet nodig
 • Indien gewenst overschilderbaar in elke kleur

Krimpen / uitzetten

Verandering in de luchtvochtigheid veroorzaakt een beetje krimp of juist uitzetting van het hout. Bij vochtige lucht zet het uit en bij droge lucht krimpt het. Het is een natuurlijke eigenschap van het hout en heeft geen invloed op de kwaliteit of stevigheid van het speeltoestel.

Je winkelwagentje